top of page

Boligeier, fastboende eller langtidsferie i Tyrkia?

 

Om du har planer om å oppholde deg i Tyrkia over lengre tid, er det mye mere du må tenkte på,

enn om du kun er der på en 3-ukers ferie. Eier du bolig? Leier du ut? Skatter du av leieinntekten?

 

Her får du litt info om hva du bør tenke på. Kom gjerne med tips om ting du mener burde stå her, og si gjerne ifra om det er noe du mener er feil.

 

Denne siden er ikke uttømmende, men er ment som en hjelp til de som lurer på diverse regler.

Og det er alltid lurt å sjekke hvilke regler som gjelder akkurat deg, i din situasjon.

NAV - her er det masse å tenke på!

 

Flere som oppholder seg i Tyrkia i lengre tid, eller er fastboende - er folk som får trygd. Men det er masse forskjellige grunner til at man får trygd. Og noen av dem forutsetter av man oppholder seg i Norge. F.eks ledighetstrygd.

 

Andre regler gjelder for uføretrygd. Og spesielle regler for ung uføre.

 

Alderstrygd er egen kategori igjen.

 

Jeg kan ikke få presisert det nok: Sjekk alltid med NAV hva som gjelder i DIN spesielle situasjon. Det som gjelder for din kompis, gjelder ikke nødvendigvis for deg. Pass på så din idylliske ferie i Tyrkia ikke resulterer i at du mister trygda di!

 

I tillegg kan du risikere å miste ditt medlemsskap i folketrygden. Trykk her for info.

Utleie av feriebolig

 

Det du tjener på å leie ut, det skal det betales skatt av.

 

Du kan trekke fra utgifter du har i forbindelse med utleien, som annonsering og lignende. I visse tilfeller kan du også trekke fra ekstra utgifter du har for å gjøre boligen mere attraktiv for utleie. Men da må du sannsynliggjøre ovenfor skattemyndighetene at endringen er kun for å få utleie, og ikke for egen gunst (f.eks boblebad og annen luksus)

 

Det er andre regler om ferieboligen er registrert på et firma som leier ut, da kan det meste av utgifter trekkes fra.

Utleie
Betaling av skatt ved utleie av tyrkisk bolig

 

Det er inngått ny skatteavtale mellom Norge og Tyrkia med virkning fra 1.1.2012

 

Inntekten blir skattepliktig både til Norge og til Tyrkia (inntekten var skattepliktig bare til Tyrkia i gammel avtale.) For å avverge dobbeltbeskatning må Norge så etter nærmere regler innrømme et fradrag i norsk skatt for skatt som er betalt i Tyrkia på samme inntekt. Husk at man nå kan kreve fullt fradrag for gjeld og gjeldsrenter.

 

Les hele skatteavtalen ved å trykke her.

 

Det Tyrkiske Finansdepartementet varsler storaksjoner mot det svarte utleiemarkedet. Les om det her. (11.02.15)

Les artikkel fra Hegnar her. (04.10.10)

Skattenummer

 

Om du f.eks skal opprette konto i Tyrkisk bank, trenger du et skattenummer.

Om du har kjøpt leilighet i Tyrkia, og har skjøte - så har du fått skattenummer.

 

Om du lurer på hva ditt skattenummer er, gå til denne web-siden.

 

Her er en Google-oversatt versjon.

(Kun så du ser hva feltene betyr, du må bruke den andre linken for å gå videre!)

 

I feltet for Fødested, velg det nederste. (Betyr utlandet)

TAMAM betyr ok.

Visum ved lengre opphold

 

Om du har vanlig turist- eller forretningsvisum har du lov til å oppholde deg i Tyrkia i tilsammen 90 dager innenfor en periode på 180 dager.

 

Etter de nye reglene kan Norske statsborgere søke om å utvide denne perioden med 6 måneder slik at man kan være i Tyrkia uavbrutt i 9 måneder.

 

Se informasjon på denne linken.

Selvangivelsen????

 

Ligningsverdi av bolig i Tyrkia skal oppgis med 25 % av kjøpesum/markedsverdi. Har du kjøpt i 2012 og betalt i EURO, kan du velge om du vil bruke den kursen du betalte eller kursen ved siste hverdag i 2012 - ta den laveste av disse.

 

Historisk valutakurs finner du hos norges-bank.no

 

Skjøtet (TAPU) har betydning for rettsvernet, men etter norsk rett inntrer eiendomsretten den dagen du etter kjøpekontrakten overtar boligen. Overtok du før 1 januar 2014 er boligen skattepliktig formue for 2013.

 

Tyrkia har ikke formuesskatt, så det blir ikke noe å trekke fra. Fradrag er bare aktuelt hvis du leier ut og har så store leieinntekter at det blir skatteplikt både i Tyrkia og Norge. Eier du boligen i mer enn 5 år og bruker den som egen fritidsbolig, er salgsgevinst ikke skattepliktig i noe land, og da gis det heller ikke fradrag for tap. Ved salg før 5 år er gevinst skattepliktig i begge land og gevinstberegningen er helt forskjellig (her kommer beløpet i TAPU inn og gir stor gevinst i Tyrkia). NB! Vil du vite mer bruk skatteetaten.no. Alle andre lenker kan være usikre/misvisende/utdaterte!

 

Det er ny skatteavtale med Tyrkia som gjelder fra og med inntektsåret 2012: Verdien av Tyrkiaboligen medregnes i din totale formue. Du får fullt fradrag for gjeld og gjeldsrenter. Tidligere var dette annerledes (du skulle opplyse om eiendommen og verdien av den men den ble ikke regnet som formue i Norge, derfor fikk du ikke fullt fradrag for gjeld og gjeldsrenter). Du bruker post 5.0 i selvangivelsen og forklarer når du kjøpte, hvilken pris i EURO og pris omregnet til NOK.

 

De som har eid leilighet i Tyrkia før 2012, bør passe på endringene i ny skatteavtale (har du gjeld, kommer du bedre ut enn før).

Kjøre til Tyrkia / Import av bil

 

Om du har planer om å bringe en bil inn til Tyrkia, enten det er for en snarvisitt, eller permanent import, så kaller de det import. Skal du og bilen bare "på besøk" så er det midlertidig import. Da må bilen ut av landet igjen innen 6 måneder.

 

Andre regler gjelder for fast import av bilen. Og om du skal importere kjøretøy for bruk i firma, må kjøretøyet være max 3 år.

 

Du finner mer info her.

Helseforsikring ved opphold over 12 måneder

 

Tyrkias nye universelle helseforsikring og endringer i Tyrkias sosiallovgivning krever at alle som har bodd sammenhengende i mer enn 12 måneder i Tyrkia, uansett statsborgerskap, møter på deres lokale SGK kontor for registrering.

 

Dersom man er medlem av folketrygden i Norge (frivillige og vanlige medlemmer), fritar det en fra kravet om medlemskap i SGK’s helseforsikring. Og dersom man ikke er medlem av folketrygden, er det obligatorisk å være medlem i SGK’s helseforsikring. Du finner mer info her. (Sist oppdatert: 22.02.2012)

Jobbe i Tyrkia? Her er arbeids-loven

 

Det er ikke bare å flytte til Tyrkia og begynne å jobbe.

 

Akkurat som utlendinger som kommer til Norge, så må man ha arbeidstillatelse.

 

Og det er ikke alltid enkelt å få - heller ikke i Tyrkia.

 

Trykk her for å lese loven på engelsk. (PDF)

IKAMET - Oppholdstillatelse

 

Om du skal oppholde deg i Tyrkia fast, må du ha oppholdsstillatelse, såkalt IKAMET - tidligere kalt blåboka.

 

Det koster (pr 15.desember 2015) 920 lira pluss 55 lira for selve kortet. Dette må betales kontant, da de ikke aksepterer kortbetaling.

 

I tillegg må man deponere US$ 500,- pr måned man søker for, på en sperret bankkonto. Man kan søke for 6 mnd og 12 mnd. (Ca kr 52.000 for 12 mnd.)

 

For å kunne beholde oppholdstillatelsen må man oppholde seg i Tyrkia i minimum 2 tredjedeler av den perioden man har ikamet for. Dvs 4 av 6 måneder, eller 8 av 12 måneder må man være i Tyrkia.

 

Her kan du søke om ikamet online: https://e-ikamet.goc.gov.tr/

bottom of page